Preskocit navigáciu

Hlavná plánovacia konferencia k príprave a vykonaniu komplexu cvičení OS SR Slovenský štít 2015


Hlavná plánovacia konferencia k príprave a vykonaniu komplexu cvičení OS SR Slovenský štít 2015

Hlavná plánovacia konferencia k príprave a vykonaniu komplexu cvičení OS SR pod názvom Slovenský štít 2015 (Slovak Shield 2015) sa uskutočnila v dňoch 18. a 19. marca 2015 na Generálnom štábe OS SR.

Na konferencii sa zúčastnili zástupcovia všetkých zložiek OS SR, ktorí svoju pozornosť venovali finálnej verzii úloh cvičenia, scenáru pre II. fázu cvičenia s názvom Zelená vlna na strategickom stupni a scenáru pre IV. fázu s názvom Slovenský štít 2015 na taktickom stupni. Náčelník odboru bojovej prípravy plukovník gšt. Ivan Pach predstavil účastníkom konferencie plán vykonania cvičení, štruktúru cvičení pre II. a IV. fázu, tvorbu dokumentácie cvičení a určil úlohy pre hlavnú plánovaciu skupinu (Core Planning Team).

Uvedené cvičenie ponúkne výcvikové príležitosti pre všetky úrovne velenia a riadenia OS SR, bude reflektovať na súčasné možné ohrozenia, na ktoré sa musia OS SR v krátkodobom a strednodobom horizonte pripravovať. V rámci plánovaných aktivít, zahrnutých do súboru cvičení, veliteľstvá a štáby OS SR na všetkých úrovniach budú mať možnosť preveriť svoje schopnosti plánovať a vykonávať nielen nevojenské operácie spojené s odstraňovaním následkov ekologických či humanitárnych incidentov, ale aj možnosť plánovať a vykonávať bojové operácie v predpokladanom konflikte vysokej intenzity.

Záverečná fáza cvičenia sa uskutoční na prelome mesiacov september, október formou spoločnej operácie NATO na úrovni Mnohonárodnej práporovej skupiny vo Výcvikovom priestore Lešť.


IIIIII

Autor: ŠbSP GŠ OS SR , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 19.03.2015
Čítanosť: 7481
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share