Preskocit navigáciu

Minister Glváč dostal od vlády mandát na najväčší modernizačný projekt v histórii OS SR - vrtuľníky Black Hawk


Minister Glváč dostal od vlády mandát na najväčší modernizačný projekt v histórii OS SR - vrtuľníky Black Hawk

Minister obrany SR Martin Glváč dnes dostal mandát od Bezpečnostnej rady SR a vlády na nákup vrtuľníkov Black Hawk UH60M. Ide o najväčší modernizačný projekt v histórii Ozbrojených síl SR. Deväť vrtuľníkov rezort obrany nakúpi prostredníctvom amerického vládneho programu FMS, čiže maximálne transparentne a za nižšie ceny.

„Ide o najtransparentnejší proces, aký si vieme predstaviť. Nakupujeme vrtuľníky a spôsobilosti s nimi spojené za ceny, ktoré má armáda Spojených štátov amerických. Kupujeme teda celý kompletný balík, ktorého cena bude maximálne 261 miliónov amerických dolárov, pričom ide o rámcovú cenu. Na niektorých položkách ju dokonca budeme vedieť znížiť,“ zdôraznil minister obrany SR Martin Glváč. Zároveň poďakoval americkým partnerom za úsilie, ktoré vynaložili pri príprave kontraktu.

„Tak ako už povedal minister obrany, tento kontrakt nie je iba o nákupe samotných strojov. Je to o nákupe úplne novej strategickej spôsobilosti, čiže o logistiku, servis, pozemný personál, výcvik a všetko, čo s tým súvisí. A tento krok veľmi posilní už aj tak vynikajúce partnerstvo medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými,“ povedal americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick. Zároveň zdôraznil, že ide o kontrakt medzi dvomi vládami, čiže jeho transparentnosť je nespochybniteľná. „Ak to poviem zjednodušene, Slovensko si najalo Pentagon, aby rokoval v jeho mene. Dostane tak jeho výhody, ktoré sú spojené s nákupom a môže ťažiť z toho, že Pentagon kupuje veľké množstvá vrtuľníkov, či už pre seba alebo pre iné krajiny v rámci programu FMS,“ vysvetlil americký veľvyslanec.

Ďalšou obrovskou výhodou kontraktu je podľa amerického veľvyslanca fakt, že Slovensko sa stane regionálnym lídrom v oblasti výcviku a údržby. Ako vysvetlil šéf rezortu obrany prebiehajú rokovania aj o tom, že kontrakt bude súvisieť aj s priemyselnou spoluprácou. „Chceme byť lídrom v tomto regióne pri výcviku pilotov a máme predbežné dohody, že s výrobcom vrtuľníkov budeme vedieť vytvoriť významné výcvikové centrum, ktoré budú môcť využívať aj iné krajiny,“ uviedol minister.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milan Maxim zdôraznil, že oceňuje modernizačné kroky súčasného vedenia a vrtuľníky Black Hawk spĺňajú požiadavky Ozbrojených síl SR. Nevyhnutnosť obmeny vrtuľníkov potvrdil aj veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Korba. „Je dôležité povedať, že meníme viacúčelové vrtuľníky Mi-17 za viacúčelové vrtuľníky Black Hawk a sú to presne vrtuľníky, ktoré nám vyhovujú,“ povedal. Podľa jeho slov budú mať rovnako ako Mi-17tky využitie aj v rámci domáceho krízového manažmentu napríklad na hasenie požiarov, pomoc pri povodniach, či pátraní po nezvestných osobách.

Na finalizáciu kontraktu v pondelok osobne dohliadol aj riaditeľ Agentúry pre obrannú bezpečnostnú spoluprácu USA (DCSA) viceadmirál Joseph W. Rixey, ktorý sa v pondelok zúčastnil na rokovaniach v Bratislave. „Ide o veľmi výhodnú cenu, pretože získate tie isté stroje, ako má americká armáda. V praxi to znamená, že ministerstvo obrany využije našu podporu a americká vláda za vás vyrokuje tú najlepšiu cenu,“ uviedol viceadmirál Rixey a zdôraznil, že kontrakt je natoľko dôležitý, že o ňom prišiel na Slovensko rokovať osobne.

Ako ďalej vysvetlil, medializovaná cena, ktorú odsúhlasil americký kongres je iba maximálny rámec. „Vždy je nadhodnotená, aby sme boli flexibilní, ak by bolo potrebné dodať niečo navyše, prečo by ste sa v budúcnosti rozhodli,“ vysvetlil viceadmirál. Zároveň pripomenul, že rokovania medzi rezortom obrany a agentúrou DSCA prebiehali viac ako tri mesiace.


IIIIIIIIII

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 29.04.2015
Čítanosť: 6734
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share