Preskocit navigáciu

Najväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začalo


Najväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začalo  

Viac ako 1 900 profesionálnych vojakov a viac ako 200 kusov pozemnej techniky sa v posledných dňoch sústredilo v priestoroch Centra výcviku Lešť na cvičení Slovenský štít 2019, ktoré je hlavnou národnou výcvikovou aktivitou Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) s medzinárodnou účasťou. Pred samotným začatím cvičenia vykonali všetky zúčastnené jednotky za účasti štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR Mariána Saloňa a náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Daniela Zmeka slávnostný nástup.

V pozícii riadiaceho cvičenia sa slávnostného nástupu zúčastnil aj veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Jindřich Joch, ktorý vo svojom príhovore zdôraznil, že „myšlienka zorganizovať spoločné cvičenie jednotiek našich ozbrojených síl za podpory spojencov a ostatných partnerov vznikla ešte pred piatimi rokmi ako projekt na preverenie spôsobilostí na plnenie medzinárodných záväzkov, vyplývajúcich z nášho členstva v Severoatlantickej aliancii v podmienkach intenzívneho konfliktu.“ Nielen nástupu, ale celého cvičenia sa spoločne so slovenskými vojakmi zúčastnia aj príslušníci Národnej gardy Indiana zo Spojených štátov amerických, príslušníci Armády Českej republiky, Ozbrojených síl Maďarska, Poľskej republiky a Portugalska.

V tomto výcvikovom roku je toto cvičenie prepojené využitím jednotného scenára s cvičením Severoatlantickej aliancie (NATO) ,,TRIDENT JUPITER“ a reálne s cvičeniami, vykonávanými na našom území ,,SLOVAK AIR SHIELD“ a ,,CLEAR SIGN“. Cvičenie vyvrcholí dvojstupňovým veliteľsko-štábnym cvičením s čiastočným vyvedením vojsk. Cieľom „Slovenský štít 2019“ je preveriť systém velenia a riadenia, zdokonaliť vnútorné procesy veliteľstiev a štábov so zameraním na mechanizovanú brigádu cieľa, spôsobilostí 2017, ako aj precvičiť vzájomnú súčinnosť jednotiek pozemných síl, vzdušných síl a síl pre špeciálne operácie. Okrem iného ide o komplexné preverenie 11. mechanizovaného práporu Martin pri plnení operačných úloh v konflikte vysokej intenzity za podpory koaličných partnerov a reálne precvičenie konceptu podpory hostiteľskou krajinou.

Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko v závere svojho príhovoru poprial všetkým cvičiacim „veľa úspechov pri preukazovaní Vášho majstrovstva, dosiahnutie osobných i kolektívnych cieľov, ale i potrebné sily, vôľu a časť vojenského šťastia pri plnení úloh. Verím, že 12. novembra poobede sa zídeme znovu, silnejší, skúsenejší, stmelení, aby sme hrdo konštatovali – bolo to dobré cvičenie a my sme ho so cťou zvládli!“.


Najväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začaloNajväčšie medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa práve začalo

Autor: PAO SLSD 2019 , Foto: OOd-PP - Dátum: 04.11.2019
Čítanosť: 10712
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share