Preskocit navigáciu

Oslavy sviatku Green Monday pod kontrolou príslušníkov Sektoru 4


Oslavy sviatku Green Monday pod kontrolou príslušníkov Sektoru 4

15. marec predstavuje pre Gréckych ortodoxných kresťanov na Cypre a v Grécku sviatok nazvaný ,,Green Monday“ teda „Zelený pondelok“. Je to pre nich začiatok 40 dňového pôstneho obdobia pred Veľkonočnými sviatkami. Tento deň je štátnym sviatkom a je spojený s mnohými tradíciami. Nazýva sa aj fašiangovým dňom, aj keď je to pre nich pôstny deň. Organizujú sa pikniky na poliach, na horách, alebo v parkoch. Konzumujú olivy, chobotnice, krevety a špeciálny druh nekvaseného chleba s názvom „lagana“.

Počas tohto dňa sa pravoslávni veriaci duchovne pripravujú aj v chrámoch modlitbou. Za týmto účelom na ,,Green Monday“ navštevujú veriaci aj v kaplnku Agia Marina približne 3 km východne od centra obce Deryneia nachádzajúcu sa v nárazníkovej zóne. Kaplnku majú pod kontrolou príslušníci slovenského kontingentu v rámci priestoru zodpovednosti 3. strážnej čaty Sektoru 4.

Kaplnka Agia Marina (Svätá Margaréta) pochádza pravdepodobne z 12. storočia. Je postavený v byzantskom štýle s kupolovitou strechou a pozostáva z dvoch malých kaplniek spojených chodbou. Pod týmto malým kostolom sa nachádza studňa, v ktorej sa kedysi umývali choré deti, aby sa uzdravili. Vedľa kostola je krík „palloura“ (tŕň), na ktorý rodičia vešali detské oblečenie v nádeji, že sa ich deti vyliečia z chorôb.
Návštevníci mali počas sviatku ,,Green Monday“ na toto miesto v rámci nárazníkovej zóny misiou UNFICYP povolený vstup od 7:30 do 16:30. Autá smeli vojsť do nárazníkovej zóny a mohli zaparkovať kúsok od kaplnky. Návštevníci sa mohli voľne prechádzať po oblasti určenej a kontrolovanej príslušníkmi jednotky UNFICYP a kochať sa nádherným výhľadom na pobrežie v Deryneii a tiež vstúpiť do samotnej kaplnky.

Vzhľadom k súčasnej situácii na ostrove v súvislosti s minuloročným otvorením časti Varoshe pre verejnosť a s tým súvisiacimi protestami grécko-cyperského obyvateľstva boli oslavy sviatku ,, Green Monday“ vyhodnotené ako senzitívne, a predstavovali určitú mieru rizika vo vzťahu k opozičným silám. Nad priebehom spomínanej akcie prevzalo kontrolu veliteľstvo Sektoru 4 a na jej pokojný priebeh dohliadalo 23 príslušníkov jednotky SLOVCON v spolupráci s príslušníkmi UNPOL.

Oslavy sviatku ,, Green Monday“ v rámci nárazníkovej zóny a priestoru zodpovednosti Sektoru 4 mali pokojný priebeh a príslušníci SLOVCON nezaznamenali žiadne incidenty.


Oslavy sviatku Green Monday pod kontrolou príslušníkov Sektoru 4Oslavy sviatku Green Monday pod kontrolou príslušníkov Sektoru 4Oslavy sviatku Green Monday pod kontrolou príslušníkov Sektoru 4

Autor: SLOVCON UNFICYP , Foto: autor - Dátum: 19.03.2021
Čítanosť: 6833
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share